Verantwoord huisdierbezit

Uw hond is wat de verzorging betreft volledig afhankelijk van u. Dat is niet iets om van wakker te liggen, maar wel iets om even bij stil te staan. We geven u daarom graag een aantal praktische tips zodat u en uw huisgenoot het prima naar de zin zullen hebben. Omdat wij als huisdierverzekeraar honden en katten verzekeren hebben we het in de tekst over honden en katten, maar uiteraard geldt Verantwoord Huisdierbezit voor alle "baasjes".

Wat is Verantwoord Huisdierbezit?

Met verantwoord huisdierbezit wordt bedoeld dat u als baasje goed heeft nagedacht over de verantwoordelijkheid die u heeft wanneer u kiest voor een hond of kat en dat u aan deze verantwoordelijkheid kan voldoen.

Bij het nemen en houden van een hond of pup komen een hoop voorbereidingen en verantwoordelijkheden kijken en daar moet u zich goed van bewust zijn. Zo moet u bijvoorbeeld genoeg tijd hebben om aan uw huisdier te besteden, is het belangrijk dat u de juiste voeding geeft, moet uw woonomgeving geschikt zijn (of gemaakt worden) voor uw hond en moet u financieel in staat zijn om voor uw trouwe viervoeter te zorgen. Daarnaast is het goed om u te realiseren dat u jarenlang kunt genieten van uw huisdier wanneer u aan een hond begint; ook wanneer uw persoonlijke situatie in de tussentijd verandert, bijvoorbeeld doordat u meer wilt gaan werken of omdat u een kinderwens hebt.

Helaas komen een hoop honden en katten jaarlijks in een asiel terecht omdat de baasjes niet aan hun verantwoordelijkheden kunnen voldoen of omdat er simpelweg veel meer komt kijken bij het houden van een hond of pup dan de kersverse eigenaar vooraf had gedacht. Om dit dierenleed te helpen voorkomen hebben we voor toekomstige baasjes een paar belangrijke aandachtspunten op een rijtje te zetten.

Tijd, ruimte en aandacht: nu en in de toekomst

Een huisdier vraagt dagelijks veel tijd en aandacht; het is niet alleen een kwestie van eten geven, uitlaten en klaar. Naast de dagelijkse verzorging zoals voeren en verschonen zult u ook tijd moeten investeren. Bijvoorbeeld in de opvoeding van uw pup, de ‘grootschaligere’ verzorgswerkzaamheden (bijvoorbeeld nagels knippen, haren trimmen of voor controles en vaccinaties naar de dierenarts), dagelijks voldoende beweging (sport en spel) en aandacht in de vorm van liefde en gezelligheid.

Hoeveel tijd er precies gaat zitten in het verzorgen van uw hond hangt natuurlijk ook een beetje af van het huisdier zelf; het is daarom slim om de hoeveelheid tijd die u vrij kunt en wilt maken voor uw nieuwe vriend mee te laten wegen in de keuze die u gaat maken. Denk aan factoren zoals ras, geslacht en leeftijd.

Kijken in een glazen bol

Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet, maar het is wel verstandig om hier in grote lijnen over na te denken voor u aan een hond begint. Weet u nu al dat u over een jaar meer wilt gaan werken? Hou er dan rekening mee dat niet ieder huisdier geschikt is om vaker alleen te zitten. Heeft u op kortere termijn een kinderwens? Kies dan een huisdier dat goed samen kan gaan met kinderen. Dit kan sterk per hondenras verschillen.

Bedenk vooraf ook wat u gaat doen als u zonder huisdier op vakantie wilt of wat er met uw huisdier gebeurd als u onverhoopt iets ernstigs overkomt.

Opvoeding

Een goede opvoeding is de basis van een lange, gelukkige relatie met je huisdier. Net als een kind moet een pup worden opgevoed en dat kost een hoop tijd en geduld. Houdt hier rekening mee voor u aan een hond begint!

Honden vormen zich op jonge leeftijd een beeld van de omgeving; het is daarom des te belangrijker dat ze op vroege leeftijd goed en consequent worden opgevoed! Een puppycursus is daarom een absolute aanrader voor elke pup en zijn baasje, maar er zijn nog veel meer leuke en leerzame workshops of opleidingen die u samen met uw hond kunt volgen.

Kosten

Een hond kost geld. Veel geld, zeker als u alle jaren bij elkaar optelt. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor voeding, 'onderhoudskosten', accessoires (poepzakjes, riemen, kammen, kussens, een bench enzovoort) en ziektekosten wanneer er iets onverwachts gebeurt. U moet dat geld dan wel hebben. Wees hierbij ook eerlijk tegenover uzelf; is het bijvoorbeeld echt verstandig om een huisdier te nemen wanneer u moeite heeft om rond te komen, hoe graag u dat ook zou willen? Als u een huisdier neemt wanneer u daar eigenlijk geen geld voor hebt, betaalt uw huisdier uiteindelijk de (vaak hoge) prijs. Denk hier dus goed over na voor u een huisdier neemt!

Meer verantwoord huisdierbezit

Meer tips en informatie over het houden van honden als huisdieren kunt u vinden op de site van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG): www.licg.nl.

Doe een test

Om u te helpen bij het maken van de beslissing om wel of geen huisdier te nemen zijn er verschillende tests op internet te vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld de test van de dierenbescherming doen op http://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/tips-voor-de-baas/honden-test/starttest. Een andere test is de Vitakrafttest op www.petacademy.eu/bewusthuisdierbezit.

Niet iedereen is geschikt

Veel mensen willen graag wat extra gezelligheid en liefde in huis en nemen daarom een huisdier. Een logische en begrijpelijke beslissing, maar de werkelijkheid is dat niet iedereen geschikt is voor een huisdier. Hoewel we iedereen een huisdier gunnen hebben honden dagelijks veel tijd, liefde en aandacht nodig en brengen ze kosten met zich mee. U krijgt er veel voor terug, maar als u niet aan die voorwaarden kunt voldoen en uw verantwoordelijkheden als baasje dus niet kunt nemen is het, in het belang van het huisdier, beter om geen dier te nemen. Uiteindelijk voorkomt dat een hoop (financieel) leed.