Preventieve zorg voor uw hond

Bij Proteq Dier & Zorg vinden we het niet meer dan logisch dat huisdiereigenaren verantwoord met hun trouwe viervoeter omgaan. Om u daarbij te helpen benoemen we hieronder een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Vlooien

Een vlo is een kleine parasiet die zich voedt met het bloed van uw hond. Wanneer een vlo uw hond bijt om bij het bloed te komen, spuit hij een beetje speeksel in de huid om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt. Deze beet is pijnlijk voor uw huisdier en het speeksel zorgt voor vervelende jeuk, huidirritatie en huidontstekingen. U kunt meer over vlooien lezen in het artikel "Over vlooien".

Vlooien voorkomen en bestrijden

Om vlooien bij uw hond tegen te gaan moet u ervoor zorgen dat zijn omgeving goed schoon wordt gehouden door onder andere veelvuldig te stofzuigen. Daarnaast zijn er bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak diverse middeltjes verkrijgbaar die vlooien kunnen helpen voorkomen of veilig (dus zonder schadelijke gevolgen voor uw hond) kunnen bestrijden.


Diarree

Vrijwel ieder huisdier heeft op zijn tijd wel eens last van diarree. Bij diarree is de ontlasting minder stevig dan normaal, wat kan variëren van ontlasting die zich wat lastig op laat pakken tot waterdunne sproeipoep. Wat is nu eigenlijk diarree? Hoe ontstaat het? Wat is er tegen te doen?

We vertellen het u graag in het artikel: Diarree bij honden


Vaccineren

Vaccineren is het inbrengen van een entstof in het lichaam van uw hond om het lichaam aan te zetten om afweerstoffen aan te maken tegen een virus of bacterie. Vaccineren helpt het immuunsysteem en zorgt ervoor dat het lichaam op gecontroleerde wijze afweerstoffen aanmaakt die uw hond beschermen. Hoe vaccineren precies in zijn werk gaat kunt u lezen in "Vaccineren: hoe werkt dat eigenlijk?"

Het laten vaccineren van uw hond begint al op jonge leeftijd. Wanneer u een pup neemt is het goed om te weten dat u hem of haar moet laten vaccineren tegen een aantal (mogelijk fatale) ziekten zoals Parvo, hondeziekte, ziekte van Weil en de besmettelijke leverziekte. U leest meer over deze vaccinaties in het artikel "Vaccineren bij pups". De eerste keer dat de pup gevaccineerd wordt is al wanneer deze 6 weken oud is, dus het is verstandig dat u zich hier tijdig over laat informeren door uw dierenarts. Ook in het latere leven van uw hond zullen vaccinaties belangrijk blijven.


Castratie en sterilisatie

Castratie is het verwijderen van de geslachtshormoon producerende organen. Bij een reu zijn dit de wwwikels. Sterilisatie is een ander woord voor onvruchtbaar maken. Dit wordt bij huisdieren vrijwel nooit gedaan. De sterilisatie zoals deze vaak wordt bedoeld is in feite de castratie van de teef. In de volksmond wordt deze ingreep echter een “sterilisatie” genoemd en het verwijderen van de wwwikels bij de reu een castratie.

Waarom castreren of steriliseren?

Er zijn verschillende redenen waarom u ervoor zou willen kiezen om uw hond te laten castreren of steriliseren. U kunt ervoor kiezen om uw teefje te laten steriliseren om te voorkomen dat ze gedekt wordt of puppy’s krijgt, of om door de sterilisatie het risico op schijnzwangerschap, melkkliertumoren en baarmoederontsteking weg te nemen. Zorg er wel voor dat u zich over dergelijke zaken goed en tijdig informeert; hoe eerder u hierover in gesprek gaat met uw dierenarts, hoe beter.

Een uitgebreide uitleg over het hoe, wat en waarom rond castratie kunt u lezen in het artikel "Castratie van een reu, hoe werkt dat?". Over sterilisatie kunt u meer lezen in "Alles over de sterilisatie van een teefje".


Overgewicht

Steeds meer honden (en katten) hebben last van overgewicht: ongeveer 50% van alle huisdieren is in meer of mindere mate te dik.

Overgewicht bij honden brengt serieuze risico’s met zich mee. De dieren zijn sneller moe, kunnen minder goed spelen en hebben op warme dagen extra last van de warmte. Daarnaast leven te dikke honden korter en zitten vaak minder goed in hun vel. De weerstand tegen ziekteverwekkers neemt af en het gewicht zorgt voor een extra belasting op botten en gewrichten. Hierdoor neemt het risico op gewrichtsklachten, hartklachten, huidklachten en ademhalingsproblemen toe en wordt de kans dat uw hond diabetes (suikerziekte) krijgt groter en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Meer informatie over overgewicht bij honden en tips over hoe u uw hond kan helpen afvallen kunt u lezen in het artikel "Steeds meer huisdieren zijn te dik ".


Meer tips en informatie

Wilt u meer informatie over diverse aandoeningen en wat u kunt doen om deze tegen te gaan? Kijk dan ook eens op blog.proteqdierenzorg.nl