Verantwoord huisdierbezit

kat van Rob

Wat de verzorging betreft is uw kat volledig afhankelijk van u. Dat is niet iets om van wakker te liggen, maar wel iets om even bij stil te staan. We geven u daarom graag een aantal praktische tips zodat u en uw poezebeest het samen prima naar de zin zullen hebben. Omdat wij als huisdierverzekeraar honden en katten verzekeren hebben we het in onderstaande tekst over katten, maar uiteraard geldt Verantwoord Huisdierbezit voor alle "baasjes".

Wat is Verantwoord Huisdierbezit?

Met verantwoord huisdierbezit bedoelen we dat u als baasje goed heeft nagedacht over de verantwoordelijkheid die u heeft wanneer u kiest voor een hond of kat en dat u aan deze verantwoordelijkheid kan voldoen.

Bij het nemen en houden van een kat of kitten komen een hoop voorbereidingen en verantwoordelijkheden kijken. U moet zich daar goed van bewust zijn. Zo moet u bijvoorbeeld genoeg tijd hebben om aan uw huisdier te besteden, is het belangrijk dat u de juiste voeding geeft, moet uw woonomgeving geschikt zijn (of gemaakt worden) voor uw kat en moet u financieel in staat zijn om voor uw trouwe viervoeter te zorgen, ook op momenten waarop u het niet verwacht. Daarnaast is het goed om u te realiseren dat u jarenlang kunt genieten van uw huisdier wanneer u aan een kat begint; ook wanneer uw persoonlijke situatie in de tussentijd verandert, bijvoorbeeld doordat u meer wilt gaan werken of omdat u een kinderwens hebt.

Helaas komen een hoop honden en katten jaarlijks in een asiel terecht omdat de baasjes niet aan hun verantwoordelijkheden kunnen voldoen of omdat er simpelweg veel meer komt kijken bij het houden van een kat of kitten dan de kersverse eigenaar vooraf had gedacht. Om dit dierenleed te helpen voorkomen hebben we voor toekomstige baasjes een paar belangrijke aandachtspunten op een rijtje te zetten.

Tijd, ruimte en aandacht: nu en in de toekomst

Een huisdier vraagt dagelijks veel tijd en aandacht; het is niet alleen een kwestie van eten geven, kattenbak verschonen en klaar. Naast de dagelijkse verzorging zoals voeren en verschonen zult u ook tijd moeten investeren. Bijvoorbeeld in de opvoeding van uw kitten, de ‘grootschaligere’ verzorgswerkzaamheden (bijvoorbeeld nagels knippen, haren trimmen of voor controles en vaccinaties naar de dierenarts), zorgen voor voldoende beweging (sport en spel) en aandacht in de vorm van liefde en gezelligheid.

Hoeveel tijd er precies gaat zitten in het verzorgen van uw kat hangt natuurlijk ook een beetje af van het huisdier zelf; het is daarom slim om de hoeveelheid tijd die u vrij kunt en wilt maken voor uw nieuwe vriendje mee te laten wegen in de keuze die u gaat maken. Denk aan factoren zoals ras, geslacht en leeftijd.

Kijken in een glazen bol

Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet, maar het is wel verstandig om hier in grote lijnen over na te denken voor u aan een kat begint. Weet u nu al dat u over een jaar meer wilt gaan werken? Hou er dan rekening mee dat niet ieder huisdier geschikt is om vaker alleen te zitten. Heeft u op kortere termijn een kinderwens? Kies dan een huisdier dat goed samen kan gaan met kinderen.

Bedenk vooraf ook wat u gaat doen als u zonder uw kat op vakantie wilt of wat er met uw huisdier gebeurd als u onverhoopt iets ernstigs overkomt.

Opvoeding

Een goede opvoeding is de basis van een lange, gelukkige relatie met je huisdier. Net als een kind moet een kitten worden opgevoed en dat kost een hoop tijd en geduld. Houdt hier rekening mee voor u aan een kat begint!

Kosten

Een kat kost geld. Veel geld, zeker als u alle jaren bij elkaar optelt. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor voeding, 'onderhoudskosten' zoals kattenbakkorrels, accessoires (speeltjes, kussens, een slaapmandje enzovoort) en ziektekosten wanneer er iets onverwachts gebeurt. U moet dat geld dan wel hebben. Wees hierbij ook eerlijk tegenover uzelf; is het bijvoorbeeld echt verstandig om een huisdier te nemen wanneer u moeite heeft om rond te komen, hoe graag u dat ook zou willen? Als u een kat neemt wanneer u daar eigenlijk geen geld voor hebt, betaalt uw huisdier uiteindelijk de (vaak hoge) prijs. Denk hier dus goed over na voor u een kat in huis haalt!

Meer verantwoord huisdierbezit

Op de site van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kunt u meer tips en nuttige informatie vinden over het houden van katten als huisdieren: www.licg.nl.

Doe een test

Om u te helpen bij het maken van de beslissing om wel of geen huisdier te nemen zijn er verschillende tests op internet te vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld de test van de dierenbescherming doen op http://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/tips-voor-de-baas/katten-test/starttest. Een andere test is de Vitakrafttest op www.petacademy.eu/bewusthuisdierbezit.

Niet iedereen is geschikt

Veel mensen willen graag wat extra gezelligheid en liefde in huis en nemen daarom een kat. Een logische en begrijpelijke beslissing, maar de werkelijkheid is dat niet iedereen geschikt is voor een huisdier. Hoewel we iedereen een huisdier gunnen hebben katten dagelijks veel tijd, liefde en aandacht nodig en brengen ze kosten met zich mee. U krijgt er veel voor terug, maar als u niet aan die voorwaarden kunt voldoen en uw verantwoordelijkheden als baasje dus niet kunt nemen is het, in het belang van het huisdier, beter om geen kat in huis te halen. Uiteindelijk voorkomt dat een hoop (financieel) leed.