Preventieve zorg voor uw kat

Bij Proteq Dier & Zorg vinden we het niet meer dan logisch dat huisdiereigenaren verantwoord met hun trouwe viervoeter omgaan. Om u daarbij te helpen benoemen we hieronder een aantal veel voorkomende aandoeningen en wat u hieraan kunt doen.

Blaasproblemen bij katten

Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die we bij katten tegenkomen zijn blaasproblemen. Katten zijn gevoelig voor verschillende problemen in de blaas waaronder diverse soorten blaasgruis, blaasontsteking en blaasstenen. Als eigenaar van een kat heeft u de mogelijkheid om de kans op het ontstaan van blaasproblemen te verkleinen. Naast de “gewone” lichamelijke aanleg van uw kat zijn er namelijk verschillende omgevingsfactoren die de kans op blaasproblemen erg vergroten.

Aanmaak van urine stimuleren

Katten drinken van zichzelf erg weinig; het is daarom belangrijk dat u het drinkgedrag van uw kat (en daarmee ook het aanmaken van urine) zoveel mogelijk stimuleert. Zet bijvoorbeeld op meerdere plekken in huis drinkbakken neer of probeer eens wat drinken met een smaakje voor uw kat te maken; het drinken wordt hierdoor niet alleen noodzakelijk, maar ook lekker waardoor uw kat sneller en meer zal drinken.

Een fijne kattenbak

Een fijne kattenbak is voor uw kat van groot belang. Als uw kat de kattenbak niet prettig vindt zal hij proberen om zijn plas langer op te houden waardoor de kans op blaasproblemen toe zal nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kattenbak op een rustige plek in huis te staan zodat uw kat op zijn gemak zijn behoefte kan doen. Kattenbakken met een luikje worden over het algemeen niet door een kat gewaardeerd omdat katten zich door dergelijke bakken opgesloten kunnen voelen en omdat nare geurtjes langer blijven hangen. Wanneer u meerdere katten in huis heeft is het aan te raden om ook meerdere kattenbakken neer te zetten.

U kunt meer lezen over het beperken van de kans op blaasproblemen bij katten in het artikel "Blaasproblemen bij de kat".


Vlooien

Een vlo is een kleine parasiet die zich voedt met het bloed van uw kat. Wanneer een vlo uw kat bijt om bij het bloed te komen, spuit hij een beetje speeksel in de huid om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt. Deze beet is voor uw huisdier pijnlijk. Het speeksel van de vlo zorgt voor vervelende jeuk, huidirritatie en huidontstekingen. In het artikel "Over vlooien" kunt u meer informatie vinden over vlooien.

Vlooien voorkomen en bestrijden

Om vlooien bij uw kat tegen te gaan moet u ervoor zorgen dat zijn omgeving goed schoon wordt gehouden door onder andere veelvuldig te stofzuigen. Daarnaast zijn er bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak diverse middeltjes verkrijgbaar die vlooien kunnen helpen voorkomen of veilig (dus zonder schadelijke gevolgen voor uw kat) kunnen bestrijden.


Castratie en sterilisatie

Castratie is het verwijderen van de geslachtshormoon producerende organen (bij een kater zijn dit de wwwikels). Sterilisatie is een ander woord voor onvruchtbaar maken. Dit wordt bij huisdieren vrijwel nooit gedaan. De term sterilisatie zoals in de volksmond wordt gebruikt klopt daarom technisch gezien niet helemaal (het gaat eigenlijk ook om een castratie), maar wordt gebruikt om aan te geven dat de eierstokken van de poes worden verwijderd. Met castratie bedoelen we het laten verwijderen van de wwwikels van de kater.

Waarom castreren of steriliseren?

Er zijn verschillende redenen waarom u ervoor zou willen kiezen om uw kat te laten castreren of steriliseren. Gesteriliseerde poezen hebben bijvoorbeeld minder kans op gezondheidsproblemen zoals baarmoederontsteking en de risico's van een eventuele zwangerschap worden voorkomen. Gecastreerde katers hebben minder last van vechtlust en zullen daardoor wanneer zij andere katers buiten tegenkomen veel minder vaak in een gevecht (met alle gevolgen van dien) terecht komen. Zorg er wel voor dat u zich over dergelijke zaken goed en tijdig informeert; hoe eerder u hierover in gesprek gaat met uw dierenarts, hoe beter.

Een uitgebreide uitleg over het hoe, wat en waarom rond castratie/sterilisatie kunt u lezen in het artikel "Van kitten tot moederpoes?".


Overgewicht

Steeds meer katten (en honden) hebben last van overgewicht: ongeveer 50% van alle huisdieren is in meer of mindere mate te dik.

Overgewicht bij katten brengt serieuze risico’s met zich mee. De dieren zijn sneller moe, kunnen minder goed spelen en hebben op warme dagen extra last van de warmte. Daarnaast leven te dikke katten korter en zitten vaak minder goed in hun vel. De weerstand tegen ziekteverwekkers neemt af en het gewicht zorgt voor een extra belasting op botten en gewrichten. Hierdoor neemt het risico op gewrichtsklachten, hartklachten, blaasproblemen, huidklachten en ademhalingsproblemen toe en wordt de kans dat uw kat diabetes (suikerziekte) krijgt groter en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Meer informatie over overgewicht bij katten en tips over hoe u uw kat kan helpen afvallen kunt u lezen in het artikel "Steeds meer huisdieren zijn te dik ".


Meer tips en informatie

Wilt u meer informatie over diverse aandoeningen en wat u kunt doen om deze tegen te gaan? Kijk dan ook eens op blog.proteqdierenzorg.nl