Honden en katten lijden meest aan ogen en oren

Heerhugowaard, 1 juni 2010 – Als honden en katten bij de dierenarts komen is dat meestal voor de ogen of oren. Daarna gaat het vaak om aandoeningen aan de maag en darm of aan de huid.

Dat blijkt uit een analyse van Proteq Dier & Zorg, met 102.000 verzekerde honden en katten de grootste aanbieder van ziektekostenverzekeringen voor huisdieren in Nederland. Het bedrijf heeft ongeveer 70 procent van de markt in handen. De analyse is gemaakt op basis van ruim 120.000 declaraties die vorig jaar bij het bedrijf werden verwerkt.

De top vijf van meeste gedeclareerde aandoeningen zijn:
1) Ogen en oren 22%
2) Maag en darmen 13%
3) Huid 10%
4) Nieren 6%
5) Skelet 4%

Dat dierenartsen vooral ogen en oren behandelen bij honden en katten komt omdat het uitwendige organen zijn. Deze zijn kwetsbaar en de aandoening is al snel zichtbaar. Veel minder snel zichtbaar zijn interne verwondingen of ontstekingen.

“De bevindingen van Proteq Dier & Zorg zien wij ook bij ons in de praktijk. Doordat de symptomen duidelijk zichtbaar zijn, gaat men snel naar de dierenarts. Inwendige klachten zoals een nier- of leveraandoening worden minder snel herkend door de eigenaar”, weet dierenarts Becking uit Den Haag.

“Wij merken dat onze klanten hun hond of kat goede medische zorg geven. Doordat het huisdier verzekerd is, kan dat ook gemakkelijker en hoeft de eigenaar zich geen zorgen te maken over onverwachte rekeningen van de dierenarts”, aldus Martijn Meijlink, directeur Proteq Dier & Zorg. “Helaas merken wij ook dat er nog veel eigenaren zijn die denken dat hun huisdier nooit ziek wordt of een ongeluk krijgt en zich naar schrikken als dat toch voorkomt. Behandelingen van zes- tot zevenhonderd euro zijn eerder regel dan uitzondering”.

Speciale behandelingen worden nog weinig gedeclareerd, MRI- en CT-scans zijn wel in opkomst. Medisch is er veel mogelijk, maar de huisdierenverzekeraar merkt nog geen excessief declaratiegedrag bij verzekerden. In 2009 zijn er 161 behandelingen met een MRI- en/of CT-scan vergoed. Op een totaal van ruim 102.000 verzekerden is dat nog een zeer klein aantal. Opvallend is wel dat in 2006 nog maar één zo’n behandeling werd vergoed.

Terug naar overzicht