Verhoging van de assurantiebelasting

Heerhugowaard, 10 februari 2011 – Zoals u misschien via de media heeft gehoord, heeft de overheid besloten om vanaf 1 maart 2011 de assurantiebelasting te verhogen. Dit is een belasting die over de meeste schadeverzekeringen, zoals autoverzekeringen en woon- en inboedelverzekeringen, wordt geheven. Het percentage wordt verhoogd van 7,5% naar 9,7%. Net als alle andere verzekeringsmaatschappijen in Nederland zijn wij verplicht deze verhoging aan u door te berekenen.

Dit betekent voor u dat vanaf 1 maart de assurantiebelasting over de premie van uw verzekering verhoogd wordt van 7,5 naar 9,7%.

Hieronder vindt u de meestgestelde vragen over de assurantiebelasting en een aantal voorbeeldsituaties.

Wat is assurantiebelasting?

De overheid heft belasting over de premie van de meeste schadeverzekeringen. Dit wordt assurantiebelasting genoemd. U betaalt deze belasting aan uw verzekeringsmaatschappij – die de belasting vervolgens afdraagt aan de belastingdienst.

Wat wordt het nieuwe percentage?

De assurantiebelasting wordt per 1 maart verhoogd van 7,5% naar 9,7%.

Voor welke verzekeringen geldt deze verhoging?

De verhoging geldt voor de meeste schadeverzekeringen, zoals auto-, rechtsbijstand-, aansprakelijkheids- en woonverzekeringen. Het maakt daarbij niet uit bij welke verzekeringsmaatschappij u de verzekering heeft afgesloten, de verhoging is voor iedere verzekeraar verplicht en gelijk.

Wanneer wordt de assurantiebelasting verhoogd?

De assurantiebelasting wordt vanaf 1 maart 2011 verhoogd. Als u rond deze periode een verzekering afsluit of verlengt, kan mogelijk verwarring ontstaan over de hoogte van de assurantiebelasting. In dat geval is de periode waarop de verzekering betrekking heeft en de datum waarop door u premie wordt betaald belangrijk.

We geven u graag enkele voorbeelden:

Situatie Assurantiebelasting die van toepassing is
U ontvangt uw polis op 15 februari 2011, maar de ingangsdatum is 15 maart 2011. 9,7%
U betaalt uw premie per maand en uw polis wordt verlengd op 1 februari 2011. 7,5% tot 1 maart, daarna 9,7%
U betaalt uw premie per jaar en uw polis wordt verlengd op 1 februari 2011. 7,5%, u betaalt pas 9,7% vanaf 1 februari 2012. Let op: als u een wijziging op de polis doorvoert, wordt vanaf de wijzigingsdatum al 9,7% berekend.
Uw polis heeft een ingangsdatum vóór 1 maart 2011, maar deze wordt na 28 februari 2011 ingevoerd. 9,7%
U heeft vóór 1 maart 2011 een premie betaald, die later aan u wordt terugbetaald. 7,5%

Waar vind ik meer informatie over deze assurantiebelastingverhoging?

Kijkt u dan op de website van de belastingdienst of de rijksoverheid.
Belastingdienst.nl
Rijksoverheid

Terug naar overzicht